– Tio poäng: Bob Dylan vakar över staden från toppen av kyrktornet.
Va??!
– Åtta poäng: Med ett åskväder över staden föll domen på 1700-talet. Men sedan spirade och växte det på nytt, fram till 2001.
Nej ... kom igen!
– Sex poäng: Älven genom staden parodierades tidigt av Povel Ramel i en riktig nidvisa. Men den verkliga historien bakom är grisigare, med fula nassar.
En till!
– Fyra poäng: Vägen hit kan vara rutten, om man startar i bergen.
Ehhh ... Bergen?
– Två poäng: Olav Tryggvasson och Olav den helige var två innevånare – och kanske har någon Trond haft sitt heim här. Välkommen till Trondheim!
Okej, Jonas Söderström, User Experience Strategist på inUse, vad gör du där?
– Jag ska prata på konferensen Betalningsformidling 2015, som anordnas av Den Norske Dataforening.
Hur ofta är du i Norge egentligen?
– Ofta. Jag föreläser och talar nästan varje vecka på olika arrangemang. I förra veckan var jag i Bergen och Stavanger, inbjuden av Capgemini Norge.
Hur kommer det sig att du är så populär i Norge?
– Hmm. (Funderar på att göra en Kinberg Batra och säga "Norrmän är smartare än svenskar" men fegar ur.) Jag vet inte riktigt. De har samma problem som vi i Sverige (och hela västvärlden) med dåliga system. Men till viss del har de kommit längre. Det norska Difi, Direktoratet för förvaltning och IKT, har ett regeringsuppdrag om att hitta och få bort "tidstyver" (tidstjuvar) i offentlig sektor. Föga överraskande har IT-system kommit att stå i centrum. Debatten om byråkrati och ökande administration är också intensivare i Norge än den hunnit bli här. I höstas hade jag förmånen att få inledningstala på Difis seminarium i frågan, och i augusti ska jag dit igen och prata för Helsedirektoratet.
Vilka är dina bästa sightseeingtips i Trondheim?
– Domkyrkan, Nidarosdomen, förstås. Den som till stor del förstördes av ett åskväder på 1700-talet men sedan dess byggts upp igen – med spiror och allt. Det som står där idag är inte en restaurering, utan till stor del en modern omtolkning av en medeltida katedral.
Och Bob Dylan?!
– När bildhuggaren Kristofer Leirdal skulle göra den nya statyn av ärkeängeln Mikael, längst upp på ett torn, funderade han på vilka drag ansiktet borde få. Han lånade Bob Dylans ansikte – inspirerad av Dylans protester mot Vietnamkriget. Ta med kikare, om du ska ha en chans att se det.
Haha! Mer då?
– Det är trevligt att kolla fiskmarknaden på Ravnkloa och se de färska fångsterna. Och så har de Rockheim – ”det nasjonale museet for rock og populærmusikk”.
Apropå populärmusik, kan vi få förklaringen till det där med Povel Ramel och grisar?
– Nidälven, Nidelva, som flyter genom Trondheim hyllas i sången "Nidälven, stilla och vacker du är ..." (här spelad av en enbent norsk sjöman). Den har blivit något av en signaturmelodi för Trondheim. Povel Ramel gjorde en parodi (nid-visa) som hette ”Grisälven”, mer en attack på miljöförstöring än på Norge. Men norrmännen blev sura.
– Den norska texten skrevs av Oskar Hoddø 1940; vid Nazitysklands ockupation gick han med i motståndsrörelsen. 1943 greps han och arkebuserades tillsammans med 34 andra moståndsmän och slängdes i en massgrav. Nu är de flyttade till Nidarosdomen.
Okej, ruttet. Och fyrapoängaren?
– Man kan ta Hurtigrutten från Bergen hit.
Tack Jonas, vi märker att det finns en tydlig alternativ karriär som programledare eller ledtrådsklurare till På spåret för din del.
Efter förra veckans föreläsningar i Bergen och Stavanger samlade Jonas även på sig material genom Storify som nu ligger uppe.
(Foto på Trondheim-vy: Pixabay.)